miercuri, 10 noiembrie 2010

"Ori toţi să muriţi, ori toţi să scăpam" sau eroii cu portavoce

Domnilor Badea şi Ciutacu, oricât de importanţi şi de prezenţi pe
tv-uri aţi fi, nu-l mai bălăcariţi pe Dan Grigore, o Valoare românească (i.e. ceva care ne poate ramâne dincolo de vânzoleli, simpatii, glume de car- sau şan-tier etc) ! Mai ales d-l Badea cred că ar trebui să-şi ajusteze furoarea limbajului... cam prea de ciutan după blocuri. N-ar strica ceva autocontrol întru cultură - atribut specific omului, desigur "după facultăţi". E păcat să tot continuaţi aşa, mai ales pentru că puteţi fi inteligenţi (deci şi cultivaţi) şi cu un impact (plafonat, dacă vă tot menţineţi poziţia "culturală"). Păi ce slujim defapt sau indirect şi ce compromitem? E un iz de cultul propriei "personalităţi"? Care e grozăvia? Ce stil încurajăm? Lipsa de responsabilitate, ca să folosesc un eufemism pt. puseele vedetistice? Mai ales că, în vremurile astea, e păcat să ne atentăm încă o dată la craca/matca culturală, în loc să o sporim, emulăm, educaţia fiind poate ultima noastră şansă de a fi între noi şi în afară o naţie şi nu o mulţime. Mai băgaţi şi niţică cultură fără obsesia rating-ului ("turba importanţei şi furoarea notorietăţii"). Puneţi în paranteză nimicnicia orgoliului omenesc sau mai degrabă drăcesc, ca să nu ajungem minori vaccinaţi ("Iubesc naivitatea, dar nu de la barboşi[...] barboşii trebuie să (încerce să) fie înţelepţi").

Credeam că aveţi o legitimitate în revendicări. Din păcate, e o mascaradă populistă. Cu respect, dar şi revoltat, fără să arunc însă, nici măcar la shou, cu pantofi după dvs., cum am văzut la "autenticul" Badea, remarc mai mult gălăgie şi falsitate decât practică a "libertăţii", lipsei cenzurii, dreptul la comentariu: nu am fost publicat dacă am încercat să comentez civilizat, dar fără laude, pe acest subiect, pe blogul lui M. Badea. D-l Ciutacu a fost mai ingenios: a lăsat să se acumuleze o grămadă consistentă de comentarii - a trecut aproape o zi - şi abia apoi a publicat comentariul meu... îngropat de acea grămadă. Comentariul nu a fost lăsat să treacă nici la "Jurnalul naţional"... cei doi corifei sunt şi potentaţi (vorba ceea: în interes naţional); domnu' Tucă prea v-aţi "retras": faceţi interviu cu Costel Busuioc, dar uitaţi de Dan Grigore! Am dat de alţi doi potenţiali mari cârmaci, de data asta "new generation", cu substrat de cartier, ciumeţi de ciumeţi, amândoi fiind autodeclaraţi "geniali". Ce tinereţe şi speranţă! România va renaşte prin ei! Iată-ne rezistenţii din munţii morali!

Jos pălăria pentru eficienţa, implicarea şi caracterul d-lui Dan Grigore! Avem stringentă nevoie (parcă mai mult decât oricând) de astfel de repere, pentru a supravieţui în această anesteziatoare şi ambalagistică, şi cu atât mai perfidă, dictatură a consumismului!

Niciun comentariu: